Waarom ACT-ART bij burn-outklachten?
ACT-ART is een combinatie van ACT (Acceptance en Commitment Therapie) en ART (creatief werken).
ART
“Verbeelding is alles.
Het is een voorvertoning van wat
je zult aantrekken in het leven”
Albert Einstein
Het gaat bij het creatief werken niet om iets moois te maken, Het gaat om het proces van steeds meer inzicht krijgen in jouw situatie en in jouw gedrag. Een cliënt zei eens tegen me: “Ik teken op het niveau van een kleuter”. Ik vertelde hem dat dat goed genoeg is om aan de therapie te kunnen deelnemen. Daarbij wil ik ook nog opmerken dat kleuters heel expressief en duidelijk kunnen zijn in hun werk.
Er is veel te zien en te ontdekken in wat jij hebt getekend, geschilderd of hebt opgeplakt. Het gaat om jouw situatie helder te krijgen en het zal je verbazen hoeveel waardevolle informatie er voor jou uit jouw werk komt. Ik help je om dat te ontdekken.
ACT
“Als je doet
wat je deed,
krijg je wat je kreeg”
Albert Einstein
ACT therapie gaat uit van het NU en wat daarin mogelijk en nodig is, daarom werkt het zo goed bij burn-out. Bij ACT leer je hoe je een flexibele geest kunt ontwikkelen. Met een flexibele geest kun je gemakkelijker met tegenslagen omgaan. Tegenslagen zullen er altijd zijn, maar hoe je er mee omgaat, kun je leren.
Gelukkig(er) worden is niet een doel van ACT, toch hoor ik van cliënten dat ze door ACT gelukkiger in het leven staan.
ACT kent 6 gebieden waarmee we aan de slag gaan op weg naar herstel van je burn-outklachten:
1. Leven in het hier en nu
Door je burn-outklachten heeft je lijf je als het ware opgeroepen tot aandacht voor het NU. Aandacht voor jezelf, voor wat er nu met je gebeurt. Soms wordt je zelf helemaal op ‘stop’ gezet en ben je langere tijd uit het arbeidsproces. Je klachten zijn het signaal dat het tijd is om dingen te veranderen. Jouw vertrektpunt is niet het verleden, maar het vertrekpunt is ‘dit moment’. Vanuit het ‘NU’ kom je erachter wat er voor jou nodig is om te herstellen.
2. Accepteren wat er is
Je leert de wijsheid te ontwikkelen om het onderscheid te kunnen maken tussen situaties die je kunt veranderen en die waar je geen invloed op hebt. Lastige situaties in je leven kun je niet vermijden; Je kunt wel de manier waarop je met lastige situaties omgaat trainen. Met ACT-therapie train je een flexibele geest, waardoor je gemakkelijker omgaat met voor jou eerder lastige situaties.
3. Omgaan met je gedachten
Onderzoek heeft aangetoond dat we gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben. Een groot aantal daarvan zijn niet echt helpend voor jezelf. Als je aandacht geeft aan deze niet-helpende gedachten worden ze sterker. En als je ze voor waar aanneemt of er zelfs je gedrag op aan gaat passen kan het een behoorlijke invloed op je leven hebben.
Met ACT leer je om deze negatieve spiraal te doorbreken door op een andere manier met gedachten om te gaan.
4. Wat vindt jij belangrijk in je leven?
Ontdek (weer) wat jij belangrijk vindt, wat jou motiveert. Je kunt het ook jouw ‘waarden’ noemen. Waarvan maakt jouw hart een sprongetje? Vind je dit terug in hoe je leeft en in het soort werk dat je doet bijvoorbeeld? Hoe dichter je bij je waarden blijft des te meer evenwicht kun je ervaren. Jouw waarden weer op je netvlies hebben en ernaar leven maakt je gelukkiger.
5. Stap voor stap naar herstel door zelf, voor jou, haalbare doelen te stellen
Net zoals je eigenlijk stap voor stap in je burn-outklachten ben terecht gekomen, zo ga je ook stap voor stap weer naar herstel. Een ‘Quick-fix’ gaat niet werken. Je wilt het immers niet nog een keer doormaken? Jezelf haalbare doelen stellen zijn een onderdeel van het herstelplan. In de beginfase van herstel zou een doel kunnen zijn: “ Ik geef toe aan mijn vermoeidheid en ga slapen als ik me heel moe voel, ook al is dat overdag. De actie die je dan onderneemt is toegeven aan het gevoel te willen slapen. Een andere actie zou kunnen zijn: “Ik ga twee keer per dag een halfuurtje wandelen in het park of in de natuur.” Nog een voorbeeld van een doel met een daaraan gekoppelde actie zou kunnen zijn: “Ik hou elke dag een dagboekje bij”. Stap voor stap op weg naar herstel.
6. Rust en minder stress
Je leert je eigen lijf (weer) te voelen. Signalen van je lijf heb je misschien niet herkent of je hebt ze wel herkent, maar genegeerd. Je leert je eigen gedrag observeren door als het ware vanuit een helikoptertje naar jezelf te kijken. Het jezelf kunnen observeren geeft rust en zorgt voor minder stress. Tijdens de sessies en ook thuis leer mindfulness-oefeningen toe te passen om stress te verminderen en meer rust te kunnen ervaren.
Is ACT-ART een goede keuze voor mij?
Ook als je geen idee hebt of het bij je past, maar je er wel nieuwsgierig naar bent of als je het spannend vindt,
ben je van harte welkom. Je kunt dan zelf ervaren hoe het werkt voor jou.
Een sessie lang alleen maar praten, dat kan als je burn-out klachten hebt heel vermoeiend zijn. De afwisseling
tussen gesprek, creatief werken en mindfulness oefeningen geeft ‘rust’ omdat de diverse hersengebieden
afwisselend worden aangesproken.
Het bekijken van je eigen creatieve werk zorgt voor eye-openers die nodig zijn om veranderingen te kunnen
aanbrengen in je leven. Je kunt dingen ontdekken waar je je misschien niet bewust van was of die je, bewust
of onbewust, had weggestopt. Je kijkt ook letterlijk op een andere manier naar de dingen.
ACT-ART gaat uit van het NU en wat daarin mogelijk. Dat is precies wat er nodig is bij burn-out.
Je traint met ACT-ART om mentaal flexibeler te worden èn je creativiteit te gebruiken bij het vinden van oplossingen.
Mentaal flexibeler zijn en creativiteit helpt je om in balans te blijven en oplossingen te vinden, ook als het leven
je pittige uitdagingen geeft.
Wat levert ACT-ART therapie jou op?
Lichter leven met aandacht en focus.
Betere balans tussen je lijf voelen en je denken. Weten wat er er voor jou nodig is om in balans te blijven.
Meer bewust-zijn en leven naar wat voor jou belangrijk is.
Je leert om met zachtheid te kijken naar wat je denkt, ervaart en voelt en je bent op weg om je doelen en dromen te realiseren.